می‌دونستی می‌تونی همین الان آموزش "PLCmen شدن" خودتو شروع کنی؟!

بزن برییییم!
ورود و ثبت نام

آشنایی با سیستم های کنترل DCS (Distributed Control System)

آشنایی با سیستم های کنترل DCS (Distributed Control System) چکیده فایل در فصل اول درباره ی سیستم های کنترل که رکن اصلی هدایت پروسه ها در مراکز بزرگ صنعتی نظیر ، پالایشگاه های نفت و گاز ، مجتمع های پتروشیمی ، نیروگاه های آبی و بخاری و سیکل ترکیبی و کارخانجات تولید فولاد ، مس […]

آشنایی با سیستم های کنترل DCS (Distributed Control System)

چکیده فایل

در فصل اول درباره ی سیستم های کنترل که رکن اصلی هدایت پروسه ها در مراکز بزرگ صنعتی نظیر ، پالایشگاه های نفت و گاز ، مجتمع های پتروشیمی ، نیروگاه های آبی و بخاری و سیکل ترکیبی و کارخانجات تولید فولاد ، مس ، مواد معدنی و سیمان هستند صحبت می شود .
مدلهای مختلف کنترل

Factory Automation

Process Automation

Process control

در فصل دوم با سیستمهای کنترل غیر متمرکز آشنا می شویم و یک DCS  مجموعه ای است از کنترلر های با قابلیت پردازش بیش از یک حلقه که این کنترلرها با یکدیگر نیز مرتبط هستند و هریک میتوانند از طریق واحد های ورودی / خروجی خود به Instrument  Field –ها متصل شده و بین 10 تا 100 حلقه را کنترل نمایند .
فصل سوم آشنایی با نرم افزار سیستم های DCS است که نرم افزار رکن اصلی یک سیستم DCS محسوب می شود و در واقع اعتبار و قدرت سیستم بستگی به نرم افزار آن دارد .
فصل چهارم به تشریح تفاوتهای سیستم های کنترل PLC و DCS می پردازد و درک این دو سیستم را برای خواننده فراهم می آورد .
فصل پنجم ما را با DCS  های مطرح دنیا آشنا می کند و مشخصات سیستم های ارائه شده و سازندگان آنها را معرفی می کند .

خلاصه فایل
در حال حاضر سیستم های کنترل واحدهای صنعتی کاملا مبتنی بر کامپیوتر هستند، در صورتیکه تا چند دهه قبل تماما پنوماتیکی و الکترومکانیکی بودند. فضای زیادی نیز برای نمایش وضعیت پروسس مورد نیاز بود. شکل زیر اتاق کنترل نیروگاهی در آلمان در سال 1930را نشان می دهد. سیستم های کنترل به کار رفته در این چنین صنایعی به لحاظ ساختار، طراحی و نحوه پیاده سازی با سیستم های کنترل مورد استفاده در صنایع کوچک و متوسط نظیر کارخانجات تولید مواد غذایی، اتومبیل سازی، کاشی و سرامیک و امثالهم تفاوت هایی دارد که در ادامه به تشریح ویژگی های این سیستم ها و تفاوت های اشاره شده پرداخته خواهد شد . یک    DCS مجموعه ای است از کنترلر های با قابلیت پردازش بیش از یک حلقه Multi – Loop این کنترلر ها که با یکدیگر نیز مرتبط هستند و هر یک می توانند از طریقواحدهای ورودی / خروجی خود به Field – Instrumentها متصل شده و بین 10تا 100حلقه را کنترل نمایند. ارتباط بین این کنترلرها از طریق شبکه های صنعتی استاندارد صورت میگیرد . این تیپ سیستمهای کنترلی را اصطلاحا ” سیستمهای کنترل غیر متمرکز ” یا Decentralized Control System نامیده می شوند، گرچه امروزه عبارت Distributed Control System  متداول تر است . بنابراین می توان گفت که یک ، DCS سیستم مناسبی برای کنترل فرآیندها در یک مجتمع کاغذ سازی به شمار می رود . چون علاوه بر کنترل پروسه های مختلف ،بین آنها ارتباط و تبادل اطلاعات نیز برقرار می کند. در ادامه به شرح اجزای یک سیستم DCS پرداخته می شود .

ساختار سیستم های DCS
سیستم های کنترل پروسس از بدو بکارگیری تاکنون دارای معماری های به شرح زیر بوده اند:

ساختار متمرکز Centralized Architecture
تاقبل از به کار گیری DCS ها در عرصه صنعت ، در سیستمهای کنترل بزرگ که در  Plantهای عظیمی نظیر پتروشیمی و پالایشگاه استفاده می شد، تمامی عملیات ریاضی و منطقی تنها درکامپیوتر مرکزی انجام می شد و کنترلرها ها تنها نقش واسطه برای ارسال اطلاعات دریافتی از Field Instrument  به کامپیوتر مرکزی و بالعکس اجرای فرامین دریافتی از کامپیوتر مرکزی روی Actuatorرا بازی کردند و هیچ گونه تبادل اطلاعاتی با هم نداشتند .
عیب اصلی این سیستم تمرکز زیاد پردازش اطلاعات و عملیات ریاضی و منطقی در یک نقطه (کامپیوتر مرکزی) به شمار می رفت. یعنی در صورت بروز اشکال در کامپیوتر مرکزی ، کل سیستم کنترل از کار می افتاد.

ساختار غیر متمرکز Decentralized Architecture
سیستم های DCS  در واقع راهکار برای رفع ضعف های سیستم های متمرکز محسوب می شدند. بدین شکل که پردازش اطلاعات بین کنترلرهای یکسان تقسیم می شد، در عین حال یک شبکه ارتباطی نیز بین کنترلر ها موجود بودوتبادل اطلاعات بین آنها به آسانی انجام می گرفت .

سازنده یک سیستم DCS معمولا به همراه سخت افزار خود ، یک بسته نرم افزاری جامع ارائه می دهد که شامل قسمت های مختلفی برای انجام کارهایی نظیر طراحی صفحات گرافیکی ، نوشتن برنامه برای هریک از کنترلرها و Configure کردن شبکه می باشد . در یک مقایسه ساده بین  PLC و  DCS از نقطه نظر نرم افزار،می توان گفت نرم افزار مورد استفاده در سیستم  DCS دارای قابلیت های بالاتر و بسیار قویتر است و در مقابل از نظر قیمت نیزگرانتر است .

نام فایل : آشنایی با سیستم های کنترل DCS (Distributed Control System)
اندازه فایل :  3.72mb

دانلود رایگان

دانلود رایگان این فایل صرفا برای کاربرانی است که وارد شده‌اند. چرا عضو سایت نمی‌شوید تا دیگر این پنجره را نبینید و مستقیم دانلود کنید؟! - ورود به سایت
دانلود فایل دانلود این فایل صرفا برای کاربران وارد شده است.
مهندس محمدرضا محربی

همیشه آرزو داشتم یک منبع آموزشی فارسی PLC می‌بود تا علاوه بر یادگیری ساده‌تر PLC، از پیشنهادات آموزشی آن استفاده می‌کردم. آن آرزو، اکنون، “PLCmen” نام دارد. بعد از سال‌ها به این نتیجه رسیدم: برای من، PLC تنها یک کار نیست؛ یک ماشین تبدیل رویا به واقعیت است.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *